ÜLKE EKONOMİSİNİN ZİNCİRİ: İPLİK

TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal tarafından hazırlanmıştır.
 
Tekstil her ne olursa olsun Türkiye’nin endüstride vazgeçilmezlerinin başında geliyor.  İplikten dokumaya, örmeye, hazır giyime ulaşan milyonlarca insanın evine aş götürdüğü bir iş.  İstihdamın büyük bölümü de kadın ve yapabilecekleri başka bir iş de yok. Ülke ekonomisi için bu kadar büyük önem taşıyan meslek zincirinin ilk halkası da iplik.  Her konuda günümüzde büyük bir uluslararası rekabet var. İplik üretiminde de, pazarlanmasında da bu rekabet kendini çok yoğun hissettiriyor.
TÜYAP’ın hazırladığı İplik Fuarı bu yıl 15’inci yaşını tamamladı. Ülkemizde tek ve dünyada da bu konuda çok fazla fuar yok.  Türkiye, bölgesinde en büyük üretici.  Bu yılın fuarına 15 ülkeden 308 firma ve firma temsilciliği katıldı. Toplam 12.500 konunun doğrudan ilgili ziyaretçisinin %22’si 2.750 ziyaretçi 84 ülkeden TÜYAP’a geldiler ve büyük bir pazar imkanı yaratıldı.  Fuar 2019 yılında 28 Şubat – 2 Mart tarihlerinde tekrarlanacak.  TÜYAP  iplik sektörünün beraberinde Avrupa’nın ITMA’dan sonra ikinci büyük Tekstil Makineleri Fuarı ITM’i her iki yılda bir hazırlıyor.  ITMA Fuarı’nın her dört yılda bir yapılabildiğini de hatırlatmalıyım.  Ayrıca Konfeksiyon Makineleri ve Yan Sanayileri  konulu 25 yılı aşkın, artık her iki yılda bir hazırladığımız fuar Avrupa Birliği ve Avrasya Coğrafyasının en büyük,  en etkilisi.
Ülkemizde tekstil ve hazır giyim sektörü otomotiv ve kimya ile birlikte ihracatın içinde ilk üçte yer alıyor ve büyük ölçüde yerli girdiye sahip.  Özellikle kadın çalışan istihdamında ilk sırada yer alıyor, bu da sosyal barış, çalışma eşitliği gibi önemsememiz gereken konularda çok olumlu etki yaratıyor.
Ülkemiz hiçbir zaman tekstil ve hazır giyimden vazgeçmeyecek.  Bu çaba beraberinde sahip olduğu bazı  fırsatların yanında tehditleri de bünyesinde barındırıyor.  Türkiye tekstil ve hazır giyimde çok hızlı hareket kabiliyetine sahip.   Esnek bir üretim becerisine sahip ve hedef aldığı pazarlara çok yakın. İhracatımızın  çok büyük kısmını gelişmiş AB ülkelerine yaptığımızı düşündüğümüzde, AB’nin yeni ülkeleri Romanya, Hırvatistan, Slovenya, Polonya gibi bir çok ülkenin hazır giyimde rakibimiz olmalarını göz ardı etmemek gerek.
Fuarcılık mesleği ait oldukları şehirleri, ülkeleri zenginleştiren uygulamalar.  Bir konuda on binlerce insan tarif edilmiş süre içinde gönüllü olarak bir araya geliyor ve bu fuar ilişkilerinin dışında büyük bir sinerji yaratıyor.  Ulaşım, konaklama, yeme içme, hediyelik eşya sektörü bu gelişmeden büyük pay alıyor.   Mimarlar, stand yapımcılar, elektrik, marangoz, demir boya işleri yapanlar, nakliyeciler, gümrükçüler işlerine ek olarak büyük bir pazara ulaşıyorlar.  Nihayet üniversite öğrencileri fuarlar içinde görev yaparak eğitimlerine katkı sağlayabiliyorlar. Fuarlar bir ülke, bir  şehir için vazgeçilmez çabalar ve hazırlandığı yerin ekonomik gelişmesinin yanında sosyal gelişimine de büyük katkı sağlıyorlar.
TÜYAP  İstanbul beraberinde Bursa, Konya, Adana, Samsun, Diyarbakır ve Erzurum’da fuar alanlarına sahip;  buralarda düzenli fuar faaliyetlerini sürdürürken İzmir, Kocaeli ve Antalya’da belirli konularda fuarlar hazırlıyor.  Rusya, Gürcistan, İran, Mısır, Ürdün, Makedonya ve Bulgaristan’da kendi ofisleri var.  730 çalışanı yanında tüm dünyada sayıları 50’ye yaklaşan temsilcilikleri ile de satış ve tanıtım çabalarını 39 yıldır sürdürüyor.
İstanbul’da  fuar alanı içinde 630 odalı, 5-yıldızlı Tüyap Palas Oteli de fuar katılımcı ve ziyaretçilerine büyük bir konfor sağlıyor. 
 
Bülent Ünal
ÖNCEKİ SAYFAYA GERİ DÖN